Adıyaman'ın geleneksel yemeği Meyir Çorbası, sıcak yaz günlerinde serinletici bir alternatif sunuyor. Bulgur ve patlıcanla hazırlanan bu özel çorbanın tam ölçülü tarifi...
MEYİR ÇORBASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER
1 su bardağı pilavlık bulgur
2 tane kemer patlıcan
1 tane yumurta
3 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
Sosu için
1 tane kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 tutam tuz
MEYİR ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Kemer patlıcanları tamamen soyun ve başlarını kesin. Uzunlamasına olarak dörde bölmüş olduğunuz patlıcanları 15- 20 dakika kadar tuzlu ve soğuk suda dinlendirin.
Suda beklettiğiniz patlıcanları bir köşeye alın ve sularını iyice sıkarak bir tencereye yerleştirin. Bulgur ve bir bardak suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte patlıcanlar tamamen yumuşayıncaya kadar pişirmeye bırakın.
Patlıcanlar pişerken ayrı bir kasede yumurta, yoğurt, un ve bir bardak suyu pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpın.
Patlıcanlar yumuşadıktan sonra bir ezici veyahut da çatal yardımı ile iyice ezin.
Hazırladığınız yoğurtlu sosu tencereye dökün ve kısık ateşte sürekli olarak karıştırmaya devam edin.
Çorba koyulaştıktan sonra tuzu ilave edin ve çorbayı ocaktan alın.
Çorbanız soğurken soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayın ve zeytinyağında kızartın. Son olarak tuz ve pul biber ile buluşturduğunuz soğanlı sosunuzu, iyice soğuyan çorbanızın üzerine dökün.