İrritabl Barsak Sendromu (IBS) Nedir?
Orta yaş grubu ve özellikle kadınlarda görülen bir gastrointestinal sistem hastalığıdır. Bu hastalıkta bütün sindirim sisteminde çeşitli sıkıntılar meydana gelebilir fakat bunların herhangi temel bir sebebi bulunmamaktadır. Daha çok yapısal değil sindirim sisteminin işlevsel bozukluğu şeklinde görülür. İrritabl barsak sendromu yalnızca kalın bağırsağı etkilemekle kalmayıp bütün sindirim sistemini etkilemektedir ve şiddetli sindirim şikayetleri şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Nedenlerini inceleyecek olursak;
Stres
Besin alerjileri
Posadan yoksun bir beslenme
Kalın bağırsakta oluşan enfeksiyonlar
İlaç kullanımı vb.
Kolonun aşırı ve ya düzensiz çalışması sonucu oluşan, anatomik ve organik bir bozukluk olmayıp fonksiyonel bir hastalık olan İrritabl barsak sendromun kendine göre bir çok belirtileri bulunmaktadır.Bunlar;
Spastik kolit: Kronik kabızlık olaraktaadalnadırabiliriz. Aynı zamanda şiddetli karın ağrısı ile seyreder.
Mukoz kolit: (diyare) Kronik şekilde diyare(ishal) görülmesi ile birlikte karın ağrısı yok denecek kadar azdır. İshal ile seyreden grup da denebilir.
Spastik ve mukoz kolit: Bu grupta yer alanlar ise kronik bir şekilde dönüşümlü olarak diyare ve kabız şeklinde seyreder.
Peki en önemli olan soru ise “Tedavisi için neler yapılmalı?”
Beslenme düzeni 3 ana 3 ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün şeklinde düzenlenmeli böylece az ve sık beslenme sağlanmış olur.
Öğünler belli bir düzen içinde olmalı, atlanmamalıdır
Yemekler yavaş bir şekilde iyice çiğnenerek yenilmelidir.
Stresten uzak durulmalıdır..
Probiyotik yoğurt ayran, kefir gibi ürünler diyete konulmalıdır.( bağırsak sağlığını koruduğu için)
Gaz oluşumuna neden olabilecek ürünlerden uzak durulmalıdır.
İshal varsa elma, şeftali ve ayva kabuksuz tüketilmeli yine muzda ishale iyi gelen meyvelerdendir. Aynı zamanda şekerden de uzak durulmalı, yoğurt tüketimi artırılmalıdır.
Gazlı içecekler, kafein miktarı diyette azaltılmalıdır.
Düzenli bir uyku ve düzenli bir yaşam tarzı da iyi gelir.
Aşağıda bulunan bazı besinler semptomları artırıcı özellikte olabilmektedir bu besinler denenerek dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir
Tuzlanmış – tütsülenmiş etler
Kabuklu deniz hayvanları
Sirke
Kahve
Çikolata
Soğan
Mısır
Turunçgiller
Buğday
Yulaf
Çavdar
Çay
Sirke
Gerekirse bu besinlerden uzak durulmalıdır.
Unutmamalıyız ki: Gücün ve mutluluğun temeli sağlıktır.
DİYETİSYEN BETÜL KOÇ
KAYNAKÇA
Ghosh, S. (2011). Advances in our understanding of the pathogenesis of celiac disease. Can J Gastroenterol, 186.
Gülgör, G., & Özçelik, F. (2014). Bakteriyosin Üreten Laktik Asit Bakterilerinin Probiyotik Amaçlı Kullanımı. Akademik Gıda / Academic Food Journal, 63-68.
Gündüz, G. (2017). Mikrobiyom, Kefir ve Yaşlanma. Batı Karadeniz Tıp Dergisi, 119-124.
Homayouni, A., Alizadeh, M., & diğerleri. (2012). Fonksiyonel Süt Probiyotikli Gıda Geliştirme: Trendler, Kavramlar ve Ürünler. Functional Dairy Probiotic Food Development, 197-212.
İlktaç, E. E., & Yoldaş, H. (2019). İrritable Bağırsak Sendromunda Güncel Diyet Yaklaşımları. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1-6.
Joanna Harnett, S. P. (2016). Probiotics and the Microbiome in Celiac Disease: A Randomised Controlled Trial. Hindawi Publishing Corporation, 1-16.
Jr, W. E. (2016). Quantitative Risk-Benefit Analysis of Probiotic Use for Irritable Bowel Syndrome and Inflammatory Bowel Disease. Drug Saf, 295-305.