DOĞALGAZ KULLANAN KİŞİLERİN MUTLAKA BİLMESİ GEREKTİĞİ HUSUSLAR:
15) Mutfaktaki doğalgaz vanalarının üzerine ‘’ Yukarı açık – Sağa Kapalı’’ türü uyarı yazısı yapıştırınız. Üzerinde ‘’A – K veya ON / OFF’’ yazar ama köyden gelen teyzem ON / OFF’ dan anlamaz. Biz Türkçe olarak yazalım. Evden uzun süre ayrılacağımız zaman eğer sular kesilmişse çeşmeler sağa mı, sola mı kapanıyordu diye terettüt edip, acaba suyu açık mı bıraktım? Diye evhamlananlar olur. Vanalar genelde sağ tarafa kapalıdır. Ama bazen sol tarafa kapalı olabilenlere de rastlarız. Seminerde bir öğretmenimiz mutfaktaki vanalarının sol tarafa kapandığını söylemişti. Siz güvenlik olarak sabah işe gelirken sol tarafa kapattınız. Ama köyden bir yakınınız siz yokken eve geldi. Baktı mutfakta çok gaz kokusu var. Güvenlik önlemi alayım derken, vanalar sağa kapanır zannıyla, sola kapalı olan vanayı sağ tarafa çevirmek suretiyle açabilir…
16) Gece yatmadan önce mutfaktaki doğalgaz tesisatını / ocakların düğmelerini kontrol etmeyi alışkanlık haline getiriniz. Bunu unutmamak için yatak odanızda kolay görülebilecek yere ‘’ DOĞALGAZI KONTROL ETTİN Mİ? ‘’ uyarı yazısını yazınız. Şayet kontrol etmediyseniz üşenmeden kalkıp son kontrolü yapınız. Çocuklarınıza da bu alışkanlığı kazandırınız. Sakın ola tembellik yapmayınız.
17) Bir deprem sonrasında önce doğalgaz vanasını kapatınız. Kapıyı, pencereyi açınız. Daha sonra elektrik sigortalarını kapatınız. Şayet sigortalar yüksekte olup ta, sizin veya çocuklarınızın boyu erişemezse, daha önceden gerekli önlemleri alınız. (Yakınında sandalye bulundurmak gibi) Aile içi, daha doğrusu küçük çocuklarınızla, ailemizin yaşlı bireyleriyle acil durumlarda sigortalar nasıl kapatılır hususlarında mutlaka tatbikat yapınız.
18) Kombinin, şofbenin borusunun yumuşak, ucuz boru olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle bu borular dolapların içerisinden geçiyorsa zaman zaman periyodik kontrolü yapılmalıdır. Çünkü bu tür boruların yırtılması, uçlarının yerinden çıkması daha kolaydır.
19) Mutfaktaki ocakla – doğalgaz ana borusu arasında bulunan sert fleks çelik hortumlar zaman zaman kontrol edilmelidir. Çünkü ocaklar temizlenirken kırılabilir. Fark etmeyiz. Küçük bir depremde veya kendi kendine kırık çoğalabilir. Doğalgazın içeriye yayılmasına sebep olabilir.
Yine bu çelik fleks boruları bayanlar zaman zaman yağ çözle temizlediği için zamanla çürümeler meydana gelebiliyor. Bu hususunda kesinlikle göz ardı edilmemesi lazımdır. Bir bayan öğretmenimiz ‘’ Mahir bey, ben sık sık ocağı ve dolaysıyla fleks çelik hortumu çok yağ oluyor diye yağ çözle temizliyordum. Baktım ki zamanla küçük çürük meydana gelmiş. Allah’tan fark ettikte büyük bir faciadan kurtulduk ‘’ diye anlatmıştı.
Bu nedenle bu hortumların zaman zaman sabunlu süngerle kontrol edilmesinde fayda vardır. Tabii diğer tüm elektronik eşyaların kontrol edilmesi alışkanlık haline getirilmelidir ki, olumsuzluk yaşanmasın.
20) Mutfakta, apartman merdivenlerinde veya kazan dairesinde ‘Gaz Alarm Cihazı’ varsa zaman kontrol ediniz. Bu alarm cihazları genelde tavana veya duvarın yüksek kısmına montajlanır. İnsanlar ulaşamadığı için veya merdiven bulup denemeye erindikleri için nasıl olsa uzaktan düğmesi yeşil gözüküyor diye kontrolünü yapmazlar. Bazen denediğinizde bakarsınız ki alarm çalışmıyor ama düğme yeşil duruyor. Çünkü düğme yeşile boyanmıştır. Sağlam bir alarm cihazı çakmağın gazını yakınına tutuğunuzda alarm vermeye başlayacaktır. Her toplumda insanların güvenliğini hiçe sayacak kadar, vicdansız insanların çıkabileceğini asla unutmayalım. Bu nedenle kendimizi biraz da kendimiz koruyalım…
Güvenliğiniz için evinizde yoksa *kaçak akım rölesi yoksa mutlaka taktırınız*