Bu tatlı Osmanlı Sarayında şehzadeler için yapılırmış. İçine kattıkları haşhaş tohumunun kemik ve kas dokusunun gelişmesine faydası olduğu o yıllarda bilinmekteymiş. Şehzadelerin zevkle tükettikleri bu tatlı ve yemekler için Osmanlı sarayında “Has Mutfak” oluşturulmuştur.
Osmanlı saray mutfağında İkinci önemli mutfak olan “Has mutfak" matbah-ı amireden bağımsız olarak çalışan mutfaklardan ikincisidir. Başlıca hizmet ettiği kişilerden bahsedecek olursak Valide Sultan, şehzadeler ve harem halkından nüfus sahibi olan ailelerdir. Osmanlı sarayı Mutfak Hizmetlerinde Divan Vezirleri ve Harem halkı için de yapılan yemekler Has Mutfakta pişirilirdi. İşte bu mutfağın vaz geçilmez tatlıları arasında başı haşhaşlı irmik tatlısı çekermiş. O halde haşhaşlı irmik tatlısı nasıl yapılır? Hangi tür malzeme kullanmak gerekir ki lezzeti tam da damak tadımıza uygun olsun. Haşhaşlı irmik tatlısı yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Haşhaşlı İrmik Tatlısı İçin Malzemeler
Şerbeti için:
250 gr toz şeker
600 ml su
½ çay bardağı limon suyu
Keki için:
3 yumurta
170 gr toz şeker
170 ml sıvı yağ
200ml süt
150gr irmik
Haşhaş tohumu
1.5 su bardağı un
Kabartma tozu
Üzeri için:
1 paket krem şanti
300 ml soğuk süt
½ çay bardağı öğütülmüş Antep fıstığı
Haşhaşlı İrmik Tatlısı Tarifi
Öncelikle şerbetini yapıyoruz bunun için gerekli olan su ve şekeri bir tencereye alıp, şeker eriyene kadar kaşıkla karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra içine 4-5 damla kadar limon suyunu ilave ediyoruz. Birkaç taşımdan sonra şerbetimiz kıvamını iyice alacağından ocağın üzerinden alıp soğumaya bırakıyoruz.
Karıştırma kabına yumurta ve şekeri güzelce çırpıyoruz sonra üzerine sıvı yağ, süt haşhaş irmiği ilave edip karıştırıyoruz.
Karışıma un ve kabartma tozunu da ilave edip tüm malzemeler iyice karıştırıyoruz.
Altını yağladığımız uygun bir tepsimize hazırladığınız kek karışımını dökün ve spartula ile düzleştirin.
Tepsimizi daha önceden 180 derecede ısıttığımız fırında, üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz.
Tatlımızın üstü için krem şantiyi, soğuk sütle çırpıyoruz ve dolaba kaldırıyoruz.
Kekimiz piştikten sonra fırından alıyoruz, henüz sıcakken bir kürdan veya çatal yardımıyla delikler açıyoruz ve tamamen soğumuş olan şerbetimizi kekin üstüne döküyoruz. Şerbeti iyice çekip soğuyana kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
Daha sonra üstüne dolapta soğumaya bıraktığınız krem şantiyi güzelce döküp spartula ile düzlüyoruz.
Haşhaşlı irmik tatlımızı buzdolabına tekrardan alıp 2 ile 4 saat kadar dinlendiriyoruz. Servis yapmadan önce antepfıstığını üzerine serpip dilimliyoruz.
Afiyet olsun…