Bazıları için şambali tatlısının yapımı meydan okuma gibi görünse de, doğru tarif ve ipuçlarıyla bu zorluğun üstesinden gelmek mümkün. Bu yöresel lezzet, bol şerbeti ve irmiğin uyumlu dansı ile her zaman gönüllerde taht kurmayı başarıyor. Şimdi bu lezzeti mutfağınıza taşıma zamanı.

Bir tatlı düşünün ki, sadece bir ısırık bile sizi Anadolu'nun zengin tatlı kültürüyle baş başa bıraksın. İşte şambali tatlısı tam da bu hissi veriyor. Evde tatlıcıların ustalığını yansıtacak bu tarif, şambali tatlısını kusursuz kılmak için ihtiyacınız olan her şeyi içeriyor.

Tam kıvamında Mercimek Köftesi tarifi: Kolay ve kezzetli yöntem Tam kıvamında Mercimek Köftesi tarifi: Kolay ve kezzetli yöntem

Şambali tatlısı tatlıcıların vitrinlerinin göz bebeği olarak görülüyor. Özellikle nostaljik lezzetleri sevenlerin vazgeçilmezi olan şambali tatlısının yapımının zor olduğu düşünülüyor. Ancak bu şambali tarifine sadık kalarak tam kıvamında şambali tatlınızı yapabilirsiniz.

Şambali tatlısı bol şerbetiyle gönüllere taht kuruyor. Şam tatlısı olarak da bilinen ve irmikle hazırlanan bu enfes lezzetin herkes tarafından denenmesi gerekiyor.

MALZEMELER

3 su bardağı irmik
1,5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için;

4 ,5 su bardağı şeker
3 ,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

TARİF

Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır. Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir biraz katı kıvamda olacak bu sizi korkutmasın ardından orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır.
Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir.
Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir.
Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir.
Şerbeti için tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır.
Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. Bu arada tatlı da pişmiş olacak.
Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir.
4- 5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süslenilip servis edilir.

Evde şambali tatlısı yapmak, bu rehberle artık çocuk oyuncağı. Malzemelerin doğru oranda kullanımı, şerbetin kıvamı ve pişirme süresi gibi kritik detaylara dikkat ederek, siz de tatlıcıların ustalığını evinize taşıyabilirsiniz. Herkesin hayran kalacağı, şerbetiyle gönlünüzü fethedecek şambali tatlısını yapmak için daha ne bekliyorsunuz? Deneyin ve tatlı tatlı sürprizlerin keyfini çıkarın!