70 yıldır tahtta olan Elizabeth, dünya tarihinin en uzun süre hizmet veren ikinci hükümdarı oldu. Tarihin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ise 72 yıl 110 günlük saltanatı ile Fransa Kralı XIV. Louis. Eylül 2015’te tarihin en uzun süre tahtta kalan kadın hükümdarı unvanını eline geçirdi.
Kraliçe II. Elizabeth ise babasının 6 Şubat 1952'de hayatını kaybetmesiyle 25 yaşında hükümdar oldu.
Eylül 2015'te ise, büyük büyük büyükannesi Kraliçe Victoria'nın saltanatını aştığında en uzun süre hüküm süren İngiliz hükümdarı oldu.
Kraliçe 2. Elizabeth'in uzun hükümrânlık dönemine göreve bağlılık konusundaki ciddiyeti ile hayatını tahta ve halkına adamışlığı damgasını vurdu.
Birçokları için Kraliçe, İngiltere'nin etkisinin azaldığı, toplumun tanınmayacak kadar değiştiği ve monarşinin kendisinin sorgulandığı, hızla değişen bir dünyada istikrar abidesiydi.
Doğduğu zaman hiç kimsenin tahta geçeceğini aklına bile getirmediği düşünülürse, monarşiyi böylesi çalkantılı bir dönemden geçirmekteki başarısı daha büyük anlam kazanıyor.
Elizabeth Alexandra Mary Windsor 21 Nisan 1926'da, Londra'da, Berkeley Square'e açılan bir sokakta doğdu.
Kral 5. George'un ikinci oğlu York Dükü Albert ile Düşes (daha önce Lady) Elizabeth Bowes-Lyon'un ilk çocuklarıydı.
Gerek Elizabeth gerekse 1930 yılında doğan kız kardeşi Margaret Rose, eğitimlerini evde gördüler ve sevecen bir aile ortamı içinde büyüdüler.
Elizabeth hem babasına hem de dedesi Beşinci George'a çok yakındı.
6 yaşına geldiğinde Elizabeth binicilik öğretmenine "Kırsal bir yerde yaşayıp, bir sürü atı ve köpeği olan bir hanım" olmak istediğini söylemişti.
Daha çok küçük yaşta büyük sorumluluk sahibi olduğu söylenir.
Daha sonra başbakan olacak olan Winston Churchill'in de Elizabeth için, "Bir çocuktan hiç beklenmeyecek bir otoritesi vardı" dediği rivayet edilir.
Elizabeth okula gitmemesine rağmen yabancı diller konusunda yetenekliydi ve anayasa tarihi konusuna ayrıntılarıyla vakıf oldu.
Elizabeth kendi yaşındaki kız çocuklarıyla sosyalleşebilsin diye Buckingham Sarayı'nda özel bir Kız İzci oymağı oluşturuldu.
ARTAN GERGİNLİKLER
1936 yılında Kral 5. George ölünce, büyük oğlu David, 8. Edward adıyla tahta geçti.
Fakat eş olarak kendisine iki kez boşanmış Amerikalı Wallis Simpson'ı seçmesi hem siyasi hem dini gerekçelerle toplumda kabul görmedi. Edward yıl sonunda tahttan feragat etti.
Kardeşi olan York Dükü pek istekli olmasa da Kral 6. George olarak tahta geçti.
Babasının taç giyme töreni Elizabeth için adeta ilerde kendisini nelerin bekleyebileceğini gösteriyordu. Daha sonra töreni "çok çok müthiş" bulduğunu yazacaktı.
Avrupa'da gerginlikler giderek tırmanırken yeni Kral ile eşi Kraliçe Elizabeth monarşinin sarsılan itibarını onarmaya uğraşıyorlardı. Yaptıkları büyük kızlarına da örnek oluyordu.
1939 yılında 13 yaşındaki Prenses, Kral ve Kraliçe ile birlikte Darthmouth'daki Kraliyet Deniz Harp Okulu'nu ziyaret etti.
Elizabeth ve kız kardeşi Margaret'e bu ziyaret sırasında, üçüncü dereceden kuzenleri Yunanistan Prensi Philip (Mountbatten) refakat etmişti.
ENGELLER
Bu Elizabeth ile Philip'in ilk karşılaşması değildi ama Elizabeth'in ona ilgisi o gün başladı.
Prens Philip donanmadan izinli olduğu zamanlarda akrabası olan kraliyet ailesini ziyaret ederdi ve Elizabeth 1944'de 18 yaşına geldiğinde kimsenin onun Philip'e aşık olduğuna kuşkusu kalmamıştı.
Odasına Philip'in fotoğraflarını koymuştu ve mektuplaşıyorlardı.
Genç prenses 2. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Yedek Gönüllü Güç'e katılmış, otomobil kullanmayı ve kamyon bakımı yapmayı öğrenmişti.
10 Ekim 1940 Zafer Günü ise binlerce insan Avrupa'da savaşın sona erişini kutlamak için -Buckingham Sarayı'nın önündeki- The Mall Caddesi'ne toplanırken, o da sarayda ailesinin yanındaydı.
Savaş sona erdikten sonra Elizabeth'in Prens Philip ile evlenme arzusu bir dizi engelle karşılaştı.
Kral çok düşkün olduğu kızından ayrılmaya pek istekli değildi ve Philip'in, anne babasının yabancı oluşunu kabullenemeyen yerleşik kurumlar içindeki önyargıları yıkması gerekiyordu.
BABA'NIN ÖLÜMÜ
Fakat genç çiftin istekleri sonunda ağır bastı ve nikâh 20 Kasım 1947 tarihinde Westminster Kilisesi'nde kıyıldı.
Edinburgh Dükü ünvanını alan Philip, donanmadaki subaylığını sürdürdü. Malta'ya kısa bir tayin sayesinde genç çift kısa bir süre için bile olsa, bir süre görece normal bir hayatın tadını çıkardılar.İlk çocukları Charles, 1948 yılında doğdu, onu 1950 yılında kız kardeşi Anne izledi.
Fakat savaş yıllarında ciddi bir stres yaşayan Kral, daha sonra hayatı boyunca devam eden sigara tiryakiliğinin de etkisiyle ölümcül bir akciğer kanserine yakalanmıştı.
1952 yılının Ocak ayında bir dış geziye Kral'ın yerine o sırada 25 yaşında olan Elizabeth ile Philip gittiler. Kral doktorunun tavsiyelerini dinlemeyerek kızı ile damadını uğurlamaya havaalanına gitti. Bu, Elizabeth'in babasını son görüşü olacaktı.
KRALİÇENİN TAHTA ÇIKIŞI
Kral VI. George 6 Şubat 1952 günü Sandringham House'da uykusunda öldü. Sadece 56 yaşındaydı. Uzun süren hastalık ve İkinci Dünya Savaşının karanlık günlerinde liderlik yapmanın getirdiği gerilim çok sevilen krala büyük zarar vermişti.
Kralın iki kızından büyük olanı Prenses Elizabeth babasının sağlığı bozuk olduğu için ona vekaleten İngiliz Uluslar Topluluğu ülkelerini kapsayan bir kraliyet gezisine başlamak üzere Kenya'da bulunuyordu.
Babasının ölüm haberi Elizabeth'e eşi Prens Philip tarafından verildi.
Henüz sadece 25 yaşında olan Elizabeth yalnızca babasını kaybetmenin acısıyla değil, aynı zamanda İngiltere Kraliçesi ve İngiliz Uluslar Topluluğunun başı olmanın ürkütücü beklentisi ile de karşı karşıyaydı.
Elizabeth tahta çıkmayı kabul etti, ancak taç giymesi 16 ay sonra gerçekleşti.İngiliz Milletler Topluluğu üyesi elli üç ülkeden on dördünün kraliçesi. Aynı zamanda Topluluk Başkanı ve İngiltere Kilisesi Yüksek Valisi'dir.6 Şubat 1952'de tahta çıktığında Topluluk Başkanı ve yedi ülkenin (Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Pakistan ve Seylan) kraliçesi oldu. Bir sonraki yıl gerçekleşen taç giyme töreninin televizyonda gösterilmesiyle bir ilk gerçekleştirildi. 1956'dan 1992'ye kadar bölgelerin bağımsızlık kazanması ve bazı krallıkların cumhuriyet olmasıyla krallıkların sayısı değişti. Günümüzde, yukarıda sayılan ülkelerin ilk dördüne ek olarak Jamaika, Bahamalar, Grenada, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Belize, Antigua ve Barbuda ile Saint Kitts ve Nevis'in kraliçesidir. 9 Eylül 2015'te dedesinin babaannesi Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bırakarak Britanya'nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve tarihte en uzun süre hüküm süren kraliçe oldu ve en uzun süre hüküm süren ikinci hükümdar oldu.Charles, Anne, Andrew ve Edward adlarını verdikleri dört çocukları oldu.
8 Eylül 2022 (96 yaşında)
Balmoral Kalesi, Aberdeenshire, İskoçya, Birleşik Krallıkta gözlerini hayata yumdu..
Birde kraliçenin özel zevkleri vardı.
ATLAR VE ROMANLAR
Özel insanlar özel zevklere sahiptir. Asaletin sembolü olan atlar da Kraliçe tarafından çok seviliyor. Atlarla ilgili engin bilgi birikiminin yanında at binmek ve at yarışları izlemek de Elizabeth’in en büyük zevkleri arasında. Öyle ki, roman okumayı da seven Kraliçe Elizabeth’in bu iki tutkusu birleşiyor ve en sevdiği romanlar atlarla ilgili oluyor.
HAYVANSEVER
II. Elizabeth’e dünyanın dört bir yanından bir hayli ilginç hediyeler gelmektedir. Bunların en ilginçleri şüphesiz, Brezilya’dan gelen jaguarlar, Kamerun’dan gelen bir fil ve iki dev kaplumbağa gibi hediyelerdir. Kraliçe’nin buna bulduğu çözüm ise hiç de şaşırtıcı değil; hediyelerini Londra Hayvanat Bahçesi’ne bağışlamak.
CORGI HAYRANI
Kraliçe’nin Corgi cinsi köpeklere olan hayranlığı bilinen bir gerçek. Ancak, otuzdan fazla Corgi’ye sahip olan Kraliçe’nin Corgi sevgisi nasıl başlamıştır pek bilinmez. Babası VI. George’un evlerine aldığı bir Corgi ile başlayan sevgisi, doğum gününde hediye gelen bir başka Corgi ile pekiştirilmiş oldu. O günden beri de sahip olduğu Corgi’ler’ine hep özenle ve sevgiyle bakmış.Ayrıca ülkesinde de ruhsat ve ehliyet olmadan araba kullanma hakkına sahiptir. Ancak şoförlük konusunda çok yetenekli olduğu da herkesçe bilinir.
ARABADAN ANLIYOR
Orduda kamyon şoförlüğü yapan Kraliçe Elizabeth, arabalardan bir hayli iyi anlıyor. Jaguar’ın Browns Lane tesisine yaptığı ziyarette montaj sürecinin her aşamasında gösterdiği ilgiyle herkesi şaşırtmış ve otomobiller konusundaki bilgisine hayran bırakmıştır.
KRALİÇE'NİN JAGUAR’I
Kraliçe Elizabeth yalnızca ona özel olarak üretilmiş bir Jaguar kullanıyor.