Soğan dolması, Türk mutfağının en lezzetli zeytinyağlı yemeklerinden biridir. Hem özel sofralarınıza hem de misafirlerinize sunabileceğiniz bu nefis tarif, pirinç ve baharatların mükemmel uyumuyla damaklarınızı şenlendirecek. İşte en pratik zeytinyağlı soğan dolması tarifi…

Soğan Dolması İçin Gerekli Malzemeler

6 adet orta boy kuru soğan

İç Harcı İçin:

Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
1 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet orta boy domates (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı pul biber
1,5 su bardağı su
Pişirmek İçin:
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı sıcak su

Şef Osman Sezener kimdir? MasterChef konuğu Osman Sezener kaç yaşında, nereli? Şef Osman Sezener kimdir? MasterChef konuğu Osman Sezener kaç yaşında, nereli?

Soğan Dolması Nasıl Yapılır?

Bir tavaya zeytinyağını ve sıvı yağı ekleyin. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından domates salçasını ekleyip karıştırın.
Tuz, pul biber, sumak ve kuru naneyi ekleyin. Pirinci de ilave edip birkaç dakika daha kavurun.
Rendelenmiş domatesleri ekleyip karıştırın. Üzerine 1,5 su bardağı su ekleyerek pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin.
Harç pişince ince ince doğranmış maydanoz ve taze naneyi ekleyin ve harcı karıştırarak soğumaya bırakın.

Kuru soğanların kabuklarını soyup bütün halde 10 dakika boyunca kısık ateşte haşlayın. Haşlanan soğanları süzerek yapraklarını dikkatlice ayırın.

Soğanların yapraklarını iç harç ile doldurarak rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız dolmaları tencereye yatay şekilde dizin.

Bir kapta domates salçasını yarım su bardağı sıcak su ile karıştırın ve tencereye dolmaların üzerine dökün. Dolmaların dağılmaması için üzerlerine bir tabak yerleştirin. Kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.

Pişen dolmaları ocaktan aldıktan sonra 10 dakika kadar dinlendirin. Üzerlerine taze nane serperek servis edin.
Afiyet Olsun!