Yunanca “ clinomania “ kelimesinden türeyen ve hastalık olarak görülen bu durum son derece yaygın olsa da kışın sıcak yatağınızdan çıkmak istememenizle aynı durum değil.
Kişiler genellikle gün boyu yatakta kalmak isteyebiliyor. Uyuma takıntısı anlamına da gelen klinomanide kişiler yatak, yorgan ve yastıklarına aşırı bir sevgi ve bağlılık hissediyor. Klinomani sahibi kişiler yalnızca kötü havalarda değil, güneşli günlerde de tüm gün yatakta kalmak isteyebiliyor.
▪Yatak bu kişiler için koruyucu bir kalkan görevi üstleniyor. Böylece tüm sorunlardan, sıkıntılardan kaçabileceklerini düşünüyorlar. Bu kişiler saat kaç olursa olsun uyanma konusunda sıkıntı yaşamazlar. Sadece uyanık dahi olsalar yataklarından kalkmak ve oradan ayrılmak istemezler. Hazza düşkün ya da irade zayıflığı yaşayan bazı kişilerde de bu durum sık görülür
✔NELER YAPILMALI?
Kişinin kendini işlevsel hissettiği bir yaşam tarzı seçmesi gerekir. Yaşamlarında zorluklar olan kişilerin zorluklarla baş etmek için yakınlarından destek alması, bu konuda yeterli desteği yoksa uzman yardımı alması yararlı olur. Kişinin iş yaşamı kadar dinlendiği, mola verdiği tatil süreçlerine de dikkat etmesi, kendine zaman ayırması bu riski azaltır. Kişinin yaşamı (geçmişi, bugünü, geleceği) yorumlayış biçimi de kendini mutsuz ve depresif hissetmesine neden olabilir. Mutsuz olmamızın en önemli sebeplerinden birisi belki de içinde bulunduğumuz durumun hayat boyu devam edeceği düşüncesidir. Oysa çoğu zaman konaklayıp gider bizden anlar, duygular, düşünceler... Bu akışta kendimizi savrulurken fark etmeyiz bile.
Şema terapi ve bilişsel davranışçı terapi başta olmak üzere terapilerin kişinin düşünce dünyasını ele almada ve gereken değişme ya da esnemelerin yapılmasında önemli rolleri vardır. Uyanmanıza Değecek Bir Sabah Rutini Belirleyin. Sabah rutinimizde kahvaltıya bile zar zor zaman ayırabiliyoruz. Sadece kapıdan dışarı çıkmaya uğraşıyoruz. Ancak uyanmanıza değecek bir sabah rutini belirlerseniz, sabahlarınıza farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilirsiniz. Ve en önemlisi kolaydan başlayın. Yatakta doğrulun. Temel şeylerden başlayın, bu size basit görünse dahi ilk adımdır, yalnızca doğrulmaya çalışın. Yastıklarınızı arkanıza yaslayın ve çevrenizde fazladan bir yastık varsa onu da kendinizi desteklemek için kullanabilirsiniz. Bazen sadece yatakta doğrulmak bile sizi yataktan kalkmaya, hazırlanmaya ve güne başlamaya bir adım yaklaştırır. Hayat otobanında, ışıkları, yoldaki arabaların renklerini, manzarayı yani aslında an’ları kaçırmamamız dileğiyle…