Okulların kapanmaya başladığı şu günlerde bisikletler araç sürücülerinin korkulu rüyası olmaktadır.
Çocukların trafiğin yoğun olduğu caddelerde, sokaklarda cirit atması olası kazalara davetiye çıkarmaktadır. Bilindiği üzere 11 yaş altı çocukların yasal olarak bisiklet kullanması yasaktır. Ama gelin görün ki, diğer taraftan çocuk bisikletleri satılmakta ve 7-8 yaşlarındaki çocuklar iki-üç arkadaş aynı bisiklete binip Allah’a emanet trafik içerisinde turlamaktadırlar. Bu duruma aileler ya duyarsız kalmakta ya da söz geçiremiyoruz deyip bir kenara sıyrılmaktadırlar. Maalesef ülkemizde her yıl bisiklet kazalarından dolayı 500-600 kişi hayatını kaybetmektedir. Bu acı tabloya yasal çerçeve içerisinde YETKİLİLERİN MUTLAKA DUR demesi lazımdır. Yoksa bilinçsizlik nedeniyle hayatının başında bisiklet kazası nedeniyle ölen her çocukta bizlerinde payına vebal düşecektir. Amerikalıları en çok eşlerin ölümü sarsarken, biz Türkleri evlat acısı sarsıyor. Bunun travmasını anne-babalar bir ömür boyu üzerinden atamıyorlar. Allah hiçbir anne -babaya evlat acısı vermesin. Ama unutmayalım ki ‘en iyi dua tedbirdir’
Bisikletlerle araçlara çarpılmamanın yolları:
Çarpışma Tip II - Kapı Sürprizi: Araçların kapıları bisiklet sürücüleri için bir kâbustur. Bazen aniden duran veya park halindeki aracın içindeki şoför veya yolcu dikkatsiz bir şekilde kapıyı açıverirse sizde zamanında duramazsanız yani aranızdaki mesafe güvenli bir şekilde değilse ona çarparsınız. Bu çarpışmadan korunmak için, beklenmedik bir şekilde aniden açılan kapılara çarpmamak için park etmiş araçlarla arada yeterince mesafe bırakacak kadar soldan sürün. Aniden açılan bir kapıya çarpma olasılığı, arkadan gelen ve sizi açıkça görebilecek bir araç tarafından çarpılma olasılığından fazladır.
Çarpışma Tip III - Ölümün Kırmızı Işığı:
Kırmızı ışıkta duran bir aracın sağında duruyorsunuz, yeşil ışık yanınca ileri doğru hareketlenirsiniz o anda araç aniden sağa dönerse kaza kaçınılmazdır. Bu kaza özellikle büyük araçlarda olursa sonuç muhtemelen ölüm olur. Bu kazadan kurtulmanın yolu aracın sağında kör nokta da durmak yerine bekleyen aracın arkasında durulması biraz daha güvenlidir. Bu durumda arkadaki araç sizi görecek öndeki aracında aniden sağ dönmesi halinde size zararı dokunmayacaktır.
Çarpışma Tip IV - Sağ Çengel: Bu da tehlikeli bir kaza çeşididir. Solunuzdan geçen araç sizin o kadar hızlı gittiğinizi düşünmez ve kontrolsüz bir şekilde birden sağa dönerse kaza kaçınılmaz olur. Bu tür kazalardan kaçınmak çoğu zaman zordur. Bu durumda kazalardan korunmanın yolu bisikleti kaldırımlardan sürmeyiniz. Çünkü kavşağı geçmek istediğinizde araçlar sizi çoğu zaman fark etmeyecektir. Ayrıca kavşağı geçeceğiniz zaman çok iyi kontrol yapmanız gerekmektedir. Kavşaklara gelindiğinde geniş görünümlü aynalardan geriyi kontrol etmek daha uygundur. Başımızı çevirip bakarken öndeki tehlikeyi bir an göremeyebiliriz. Diğer taraftan yol araçların rahat geçeceği kadar güvenli ise birazcık şeridi işgal ederek bisikleti soldan sürün. Bu durumda arkadan gelen araçlar sizi daha rahat fark edecektir. Özellikle gece sürüşlerinde her türlü ışıklandırma tedbirlerinin alınması gerekmektedir.
Özeti: Ey anne babalar: Yılda 500 - 600 kişi bisiklet kazasında ölüyor. Çocuklarımız caddelerde, sokak aralarında bisikletle bilinçsizce cirit atmamalıdır. Yoksa yarın geç olabilir. Unutmayınız ki, acının çoğunu ömür boyu siz bir kısmını da günübirlik duyarlı vatandaşlar olarak biz yaşarız. Başka bir ifade ile bizimkiler durmadan değişime uğrar ama sizinkiler baki kalır.
TAVSİYE: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 660 adet farklı nükteli nasihatin yer aldığı Mahirane Söylemler ve –hikâyeden şiire sızan- Susamak, Depremle Yaşamak ve Kazalar geliyorum Demez kitaplarımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum. 536 5681141 No.lu telefondan iletişime geçerek, (150 TL) benden imzalı olarak temin edebilirsiniz.