Öfke duygusu gerek yetişkin, gerek ergen, gerekse çocukların belki de en fazla problem yaşadığı duygulardan biridir.
Öfke her birey için öğrenilebilen ve doğal bir duygudur. Çocuklarda da öfke ve öfke anında verilen tepkiler ebeveyn ve yakın çevreden öğrenilir. Kişilik gelişimimiz adına çok önemli bir yaş aralığı olan sıfır ila altı yaşta çocuğun çevresindeki rol modeller çok etkili olmaktadır.
Örneğin fazlaca çatışmanın mevcut olduğu bir aile ortamında çocukta öfke kontrolü konusunda problem yaşanabilmektedir. Çocuk yetişkinlerden gördüğü bağırma, duvar yumruklama gibi davranışları bir sünger gibi çekecektir. Eğer öfke kontrol problemi olan bir çocuğa sahipseniz buradaki öncelik kendi davranışlarınıza odaklanmak olacaktır. Ailede, çevrede kim daha öfkeli ve bunu yönetemediği zamanlarda çocuk nasıl sahnelere şahit oluyor?
Öfke duygusu bizim bir parçamızdır ve doğal bir duygudur demiştik. Öfkenin çözümlenebilmesi için ise altta yatan nedenlerin anlaşılmasına ihtiyacımız vardır. Çocukta öfkeyi oluşturan durum nedir? Çocuğun neye ihtiyacı vardır? Her duygu çocukta bir sinyaldir. Ve öfkenin alt nedenleri genelde anlaşılmamak, haksızlığa uğradığını düşünmek, hayal kırıklığı gibi sebeplerdir. Burada çocukla kuracağımız iletişim devreye girmektedir. Bunda öfkelenecek ne var şimdi? Gibi söylemler yerine. Öfkeni, duygunu, seni görüyorum ve şu an duygun bu demek çocuğa anlaşıldığını hissettirecektir. Çocuğunuzla gerçekleştirdiğiniz rutin durumlarda krizler çıkıyorsa haydi yatağa demek yerine önceden bilgi vermek daha sakin tepkiler vermesini sağlayabilmektedir. Örneğin yatağa gitmen için yirmi dakikan var gibi. Öfke duygusunun aslında doğal bir duygu olduğundan bahsetmiştik. Burada bir buz dağı gibi düşünebiliriz. Altta birçok sebep vardır. Hem yetişkin hem çocuklar adına. Ve biz düşünce, duygu, davranış bütünü olarak baktığımız zaman ilk etapta düşüncelere bakmak zorundayız. Çocuk ne düşünüyor, ne hissediyor da öfkesini bir krize dönüştürüyor. Nedenleri anladığımızda gidiş yolunu belirlememiz daha kolay olacaktır sevgili ebeveyn ☺