Yemek

Lezzetiyle damağınızda taht kuracak: Osmanlı sarayından enfes Şekerpare tarifi

Abone Ol

Şekerpare, Osmanlı saray mutfağının en sevilen tatlılarından biri olarak bilinir. Bu tarif ile padişahların damak tadına uygun tatlıları kendi mutfağınızda canlandırabilirsiniz.

Geleneksel Osmanlı tatlısı şekerpare ile misafirlerinizi şaşırtmaya ne dersiniz? İşte saraylardan ilham alınarak hazırlanan bu muhteşem tatlı tarifi...

Osmanlı saraylarında padişah ve konukları için özel olarak hazırlanan şekerpare, zengin ve tatmin edici lezzetiyle bilinir. Bu tarif ile tarihi lezzetleri keşfedin.

Malzemeler

4 su bardağı un
1 su bardağı irmik
200 gram margarin
2 adet yumurta
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
Kabartma tozu
3-4 su bardak toz şeker
3-4 su bardak su
Şerbeti için 2-3 damla limon suyu

Osmanlı Usulü Şekerpare Tarifi

Şekerpare yapımına öncelikle şerbetinden başlayalım. Bir tencereye şekeri koyup üzerine su ilave edip kaynamaya bırakalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra 2-3 damla limon suyu ilave edelim bir iki taşım kaynatıp soğumaya bırakalım.
Şimdi sıra şekerpare hamurumuzu hazırlamaya geldi. Hamuru için bir kaba margarini, yumurtayı, irmiği, kabartma tozunu koyalım ve ağır ağır karıştıralım.
Ardından yaptığımız karışıma azar azar un ilave edip yoğuralım. Hamurumuz ele yapışmamalı aynı zamanda cıvık olmamalı.
Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayalım sonra da hafiften üzerine bastırıp oval bir şekle getirelim.
Altına yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine bir birine değmeyecek biçimde dizelim.
Tepsiye dizdiğimiz şekerparelerin üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim ve bir çatalla üzerine şekil verelim.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza şekerpare tepsimizi sürelim, 20-25 dakika kadar pişirelim.
Pişen şekerparemizi fırından alıp 5 dakika kadar soğumaya ve dinlenmeye bırakalım. Soğuk şerbetimizi henüz soğumamış sıcak şekerparelerimizin üzerine bir kepçe yardımıyla azar azar gezdirelim. Şerbeti birden üzerine dökmeyin azar azar eşit bir biçimde üzerine gezdirin.
1.5-2 saat kadar dinlenmeye ve soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığında bir derecede servis ediniz. 

Osmanlı saray mutfağının gözde tatlılarından şekerpare, her zaman özel günlerinizde ve misafir ağırlamalarınızda büyük beğeni toplar. Bu detaylı tarif ve püf noktaları ile artık siz de ustalar gibi şekerpare yapabilir, tarihi lezzetleri sofranıza taşıyabilirsiniz. Şekerpare, tarihin derinliklerinden gelen bu tatlıyı deneyimlemek için mükemmel bir fırsat sunar. Şimdi malzemelerinizi hazırlayın ve bu klasik lezzeti evinizde yeniden yaratın. Her lokmada Osmanlı saraylarının ihtişamını hissedin. Afiyet olsun!

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }