ASANSÖR DÜŞTÜ

Geyve AİHL binasındaki asansör boşluğa düştü. 7 öğrenci yaralandı. Asansör kazası nedeniyle okul bir gün tatil edildi. Öğrenciler ve aileler panik yaşadı. (memurlar net.18.11.2014)

Alınacak ders: Özellikle okulların asansörlerinin periyodik bakımı titizlikle yapılmalı. Kullanım talimatına uyulmalı. Zaman zaman idare veya nöbetçi öğretmenler tarafından kaç kişinin bindiği kontrolü yapılmalı. Bu noktada öğrenciler hafta başı törenlerinde birer cümle ile de olsa mutlaka bilinçlendirilmeli. Millî eğitim müdürlüğünde sivil savunma uzmanı varsa bilinçlendirme eğitimi talep edilmeli.

OKUL PATLADI

Antalya - Manavgat’ta bir okul patladı. Kantin işletmecisi kantine girdi ve elektrik düğmesini açarken sıkışmış gaz patlayınca okul gümüledi. Okulda büyük çaplı hasar meydana geldi.( 17.11.2014 – Hürriyet)

Alınacak ders: Okulların kantin bölümünün LPG - doğalgaz zehirlenmelerine ve patlamalarına karşı güvenliği tam olmalı. Havalandırma faal olmalı. Kantinlerde bulunan ocakların flekslerinin periyodik kontrolü yapılmalı. LPG tüpü kullanılıyorsa hortumlar 130 cm’yi geçmemeli. Hortumların 3-4 yılda bir değişimi yapılmalı. Kantinlere güvenlik talimatı asılmalı ve ilgili personele bilinçlendirme eğitimi verilmeli.


FOSSEPTİK ÇUKURA DÜŞTÜ

Uşak – Eşme’de okuduğu yatılı okulun bahçesindeki fosseptik çukuruna düşen 9 yaşındaki öğrenci boğularak öldü. Çocuğun ailesi sinir krizleri geçirdi. (12.4.2012-memurlar net)

Alınacak ders: Okulların, pansiyonları ve eklentilerinin bahçesindeki kuyular, fosseptik çukurlar vb. zaman zaman üzücü olaylara sebebiyet vermektedir. Bu noktada özellikle okul yönetiminin çok duyarlı olması lazımdır. Tabiri caizse gözünü-kulağını dört açmalı. Okulundan haberdar olmalı. Nereden ne tehlike gelebilir noktasında beyin jimnastiği yapmalı. Bu kuyuların, çukurların üzeri emniyetli bir şekilde kapatılmalı. Hafta başı törenlerinde bir cümle ile de olsa buralardan gelebilecek tehlikeler hakkında çocuklar bilgilendirilmeli. Ayrıca nöbetçi öğretmenler de çok dikkatli olmalıdır.

ARAÇ KAPISINA SIKIŞTI

İzmir’de okulun yaya kapısı kilitli olduğu için araç giriş kapısından girmeye çalışan öğrenci arada sıkışarak feci şekilde can verdi. Ailesi sinir krizleri geçirdi. (memurlar net)

Alınacak ders: Okulların otomatik kapıları zaman zaman üzücü olaylara sebep olmaktadır. Daha doğrusu üzücü olaylara kapılardan ziyade insanlar sebebiyet vermektedir. Her şeyden önce okul yönetiminin ve öğrencilerin duyarlı – bilinçli olması lazımdır. Diğer taraftan kulaklık takılı iken veya cep telefonuyla konuşurken kapıdan girerken daha dikkatli olunmalı.
*
EMANET: 
•    Bebek ana rahmine düştükten sonra anneye emanet. 
•    Gözlerini dünyaya açtıktan sonra aileye emanet. 
•    Büyüyüp okula göndermek için evin kapısından asansöre bindirirken kaldırıma kadar apartman yöneticisine emanet. 
•    Kaldırımdan okulun kapısına kadar şehrül emine ve ilgisine göre diğer yetkililere emanet. 
•    Okulun kapısına yaklaştığı andan geri caddeye çıkıncaya kadar okul müdürüne emanet. 
•    Bu arada ayrıca nöbetçi öğretmene,  Sınıfta ders işlerken ders öğretmenine ve Koridorlarda koştururken iç nöbetçi öğretmene emanet. 
•    MEM Sivil savunma uzmanı gerekli uyarıları yaptıktan ve okul yönetimi de elinden gelen hassasiyeti gösterdikten sonra, eksiklikler giderilmezse ilçe – il ve bakanlığa doğru silsile yoluyla emanet.
•    Öğrenciler geri dönüşte yine aynı şekilde emanet.

Emanetimize sahip çıkalım mı?

TAVSİYE: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 660 adet farklı nükteli nasihatin yer aldığı Mahirane Söylemler - Susamak ve Depremle Yaşamak kitaplarımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum. Sipariş: 5365681141