15. ve 16. yüzyıl Osmanlı Saray mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Kavun Dolması tarifi ile tarihi bir lezzet yolculuğuna çıkın. Kanuni Sultan Süleyman’ın sünnet düğününde de sunulan bu özel yemeği siz de evinizde deneyin...
KAVUN DOLMASI TARİFİ:
MALZEMELER
1 adet orta boy kışlık kavun
Kavunlu sos için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 fiske dereotu
1 fiske maydanoz
1 kahve fincanı sıcak su
İçi için;
2 adet küçük soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı badem, Antep fıstığı, kuş üzümü
450 gram dana kıyma
1 kahve fincanı baldo pirinç
1 fiske dereotu maydanoz
Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, toz kişniş, yenibahar
YAPILIŞI
Öncelikle iç harcını hazırlayarak başlayabilirsiniz. Pirinçleri yıkayıp, tuzlu suda haşlayın ve kenara alın.
Bir tavanın içerisine tereyağını eritin ve piyazlık soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
Ardından kıymalı ve kalan malzemeleri ekleyerek kavurma işlemine devam edin. 5 dakika boyuncu kavurduktan sonra pirinci karışıma katıp 2-3 dakika çevirin.
Kavununun üst kısımlarını çıkartıp içlerini bir kaşık yardımı ile çok ince olmayacak şekilde boşaltın.
İç harcı kavunların orta kısmına doldurun. 200 derece fırında 15 dakika pişirin.
Ayrı bir tavanın içerisinde tereyağını koyup kavunların içinden çıkan parçaları soteleyin. Maydanoz ve pul biber ekleyin.
Hazırladığınız kavunlu karışımı dolmaların yanına koyarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...