Patlıcan ve kıymanın muhteşem uyumuyla karnıyarık! Enfes tarifi, püf noktaları ve daha fazlası için hemen deneyin.
Geleneksel Türk yemekleri doğru şekilde pişirildiğinde hem lezzetli hem de doyurucu oluyor. Davet sofralarını süsleyen yemekler için doğru besinler bir araya getirilerek en uygun pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Bu sayede yemeklerin hem lezzetli hem de pratik olması önem taşır. Geleneksel yemeklerden birisi olan karnıyarık farklı usullerde pişirilse de en bilineni fırında yapılmasıdır.
Karnıyarık patlıcan ve kıymanın en lezzetli uyumu yakalaması ile oluşturulur. Özellikle kış mevsiminde yoğun olarak tüketilen karnıyarık ana yemek olarak servis edilebilir. Benzersiz ve keyifli bir lezzet sunan karnıyarık kolay bir şekilde hazırlanabilir. Lezzetli karnıyarık yapmak için püf noktaları da mutlaka bilmek gerekir.
Fırında Karnıyarık Tarifi: Karnıyarık Fırında Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 10 adet patlıcan
- 250 gram kıyma
- 3 orta boy soğan
- 2 adet orta boy domates
- 6- 7 adet orta boy yeşil biber
- 4 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
- 1 çay bardağı su
- Servis için maydanoz
Sosu İçin:
- 1 kase sıcak su
- 1 yemek kaşığı salça
Karnıyarık yaparken acı olmaması için patlıcanlar yıkanarak alacalı olarak soyulur. Bu patlıcanlar yaklaşık yarım saat kadar tuzlu suda bekletilir. Patlıcanların suyu süzüldükten sonra fırça ile dışına zeytinyağı sürülür. Patlıcanların üzerine delikler açıldıktan sonra fırın tepsisine yerleştirilir. Patlıcanlar fırında 30 dakika pişer. Pişen patlıcanlar soğumaya bırakılır. Karnıyarık iç harcı hazırlanır. Tavaya zeytinyağı eklendikten sonra küçük küçük doğranan soğanlar eklenerek sotelenir. Ardından kıyma eklenir.
Kıyma kavrulurken sarımsak, biberler ve domatesler eklenir. İç harca baharatlar da eklenir. Bir çay bardağı su eklendikten sonra bu harç 4 dakika kadar kaynatılır. Kıymalı harç tepsideki patlıcanların içerisine bol miktarda konulur. Harç ile doldurulan patlıcanların üzerine biber ve domates dilimleri konulur. Bir kase sıcak suda çözülen salça karnıyarıkların üzerine konulur.
Fırında Nasıl Kaç Derecede Pişer?
Karnıyarık yapılırken iki defa fırında pişirme yapılır. Öncelikle patlıcanlar zeytinyağı ile sürülerek fırına verilir. Patlıcanlar 20 dakika kadar yumuşayana kadar fırında pişirilir. Sonrasında iç harç hazırlandıktan sonra patlıcanların içine kıymalı harç doldurulur. İçi doldurulan patlıcanlara sos döküldükten sonra tekrar fırında pişirme gerçekleşir. Karnıyarıklar önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlanan fırında 35- 40 dakika kadar pişirilir. Karnıyarık pişerken mutlaka kontrol edilmelidir.
En Güzel Karnıyarık Yapımı
Karnıyarık yaparken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var. Öncelikle seçilen patlıcanların birbirine eşit boyutlarda ve ebatlarda olması gerekir. Bu şekilde tüm patlıcanlar eşit bir şekilde pişer. Ayrıca patlıcanlarda acı bir tat olmaması için patlıcanlar ilk aşamada tuzlu suda bekletilmelidir. Karnıyarık patlıcanları normalde kızartılsa da bu tarifte fazla yağ çekmez. Karnıyarığın iç harcı hazırlanırken baharatları da doğru miktarda atılmalıdır. Karnıyarık fırına girmeden önce salçalı sos tüm bölümlere yayılmalıdır.
Fırında Karnıyarık Tarifinin Püf Noktaları
- Karnıyarık için patlıcanlar çizgili soyulduktan sonra tuzlu suda bir süre bekletilmeli. Bu sayede patlıcanın acısı da daha rahat bir şekilde çıkar.
- Patlıcanlar kızartma olarak da yapılabilir. Karnıyarığın fırınlanması ise daha sağlıklı ve az yağlı olacaktır.
- Karnıyarık genel olarak domates ve biber ile süslenebilir.
Fırında Karnıyarık İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Karnıyarık yaparken tüm malzemelerin hazırlanması yemek yapmayı kolaylaştırır.
- Karnıyarık biber ve domates ile süslenmelidir.
- Karnıyarık üzerine konulan domates ve biberin büyüklüğü eşit olmalıdır. Böylelikle domates ve biber de aynı derecede pişecektir.
- Karnıyarık piştikten sonra mutlaka sıcak servis edilmelidir.