Yemek

Veganlar için harika alternatif: Kıymasız Biber Dolması tarifi

Türk mutfağının sevilen lezzeti biber dolması yapımı ile yaz sofralarınızı renklendirin! Hem kıymalı hem de vegan versiyonuyla biber dolmasını sizler için derledik.

Abone Ol

En iyi biber dolması tarifini mi arıyorsunuz? İster kıymalı ister zeytinyağlı, biber dolmasını nasıl yapabileceğinizi adım adım anlattık

Biber dolması tarifi ile Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden birini evde nasıl yapabileceğinizi adım adım gösteriyoruz. Pratik ipuçları ve püf noktaları ile mükemmel dolmalar yapın

Türk mutfağının sayısız lezzetlerinin arasında her zaman favorilerden biri olan biber dolması, evde dolma ziyafeti çekmek isteyenler için en çok araştırılan yemek tarifleri arasında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında biber mevsiminin gelmesiyle birlikte dolmalık biberleri değerlendirmek isteyen kişiler, biber dolmasını hem kıymalı hem de zeytinyağlı versiyonlarla yapmayı tercih ediyor. Damak zevkine göre farklı çeşitlerde yapılabilen biber dolması tarifi bu yüzden bölgeye ve kişilerin tercihlerine göre değişiklik gösterebiliyor. Sizler için hazırladığımız yazımızda biber dolması tarifinin detaylarını bulabilirsiniz.

Biber dolması yapımı, şekil bakımından oldukça kolay olsa da pirinçlerin pişmesi, baharat dengesi ve sosunun kıvamıyla oldukça titiz bir pişirme sürecine sahiptir. Bu yüzden kişiler en iyi ve pratik biber dolması tarifini aramaya devam etmektedir. İster kıymalı ister zeytinyağlı olarak tercih edilebilen biber dolması yapımı için tüm detayları sizler için yazımızda derledik.

Biber Dolması Malzemeleri

Biber Dolması içi için kullanılacak malzemeler:

10-12 adet yeşil biber (tercihen közlenmiş olması önerilir)
1 su bardağı pirinç
250 gram kıyma (isteğe bağlı, vejetaryen yapmak ister iseniz kıyma kullanmayabilirsiniz)
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 /2 tatlı kaşığı karabiber
1 /2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
2 su bardağı sıcak su
Yarım limon suyu
Taze nane veya maydanoz (isteğe bağlı kullanım önerisidir)
Biber dolması sosu için:
2-3 adet domates
2-3 adet biber
Zeytinyağı
Tuz

Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Biber dolması yapılışı için öncelikle pirinci yıkayın ve süzün. İnce doğranmış soğanı ve kıymayı bir tavada zeytinyağı ile kavurun. Kıyma kullanmıyorsanız sadece soğanı sotelemeyi tercih edebilirsiniz. (Kıymasız biber dolmasıyla vejetaryen beslenmeye uygun biber dolması yapabilirsiniz)
Kavrulan kıyma ve soğanın üzerine salçaları ekleyin. Kıyma, soğan ve salçayı da birkaç dakika daha birlikte kavurun.
Kavurulan kıyma, soğan ve salçanın içerisine daha önce yıkamış olduğunuz pirinci ekleyin ve pirinçler saydamlaşana kadar kavurmaya devam edin.
Ardından bu içeriğin içine pişirme işlemi devam ederken tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biberi ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
Sıcak suyu ve limon suyunu ekleyin. Karıştırın ve tüm malzemeleri kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Bu arada közlediğiniz yeşil biberlerin kabuklarını soyun ve içlerini temizleyin. Biberleri tuzlu suda bekletin.
Dolma içini biberlerin içine doldurun. Eğer biberler çok büyükse ortadan ikiye kesip doldurmayı da tercih edebilirsiniz.
Biberleri bir tencereye dizin. Üzerine dilimlenmiş domates ve biberleri yerleştirin.
Üzerine zeytinyağı gezdirin ve biraz tuz serpin.
Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte biberler yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
Diğer taraftan sosu için 2-3 domatesi rendeleyin ve bir tencerede kavurun. Sos kaynamaya devam ederken tuz, karabiber ve arzuya göre baharat ekleyin. Kaynadıktan sonra pişmeye devam eden biber dolmasının içerisine ekleyin.
Biber dolmasının içi piştikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve biraz dinlendirin.
Ardından pişen biber dolmalarını servis tabağına alın.
Arzuya göre biber dolmalarının üzerine taze nane veya maydanoz serperek servis yapabilirsiniz.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }