Zeytinyağının eşsiz aromasıyla yaprak sarmayı birleştirdiğimiz bu tarif, yaz akşamlarınıza ya da özel günlerinize damga vuracak. Zeytinyağlı yaprak sarma yapmanın püf noktaları, malzemeleri ve adım adım yapılışıyla işte karşınızda!

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram asma yaprağı

  • 1 adet limon

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1,5 su bardağı sıcak su

İç harcı için Malzemeler :

  • Yarım su bardağı zeytinyağı

  • 3 adet orta boy kuru soğan

  • 1,5 su bardağı pirinç

  • 1 su bardağı sıcak su

  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 çay kaşığı nane

  • 1 çay kaşığı yenibahar

  • Yarım çay kaşığı tarçın

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

1.     Sarmanın iç harcını hazırlamak için; yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. 3 adet rendelenmiş soğanı hafif renk alana kadar kavurun. Ardından üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığıda koyup kavurmaya devam edin.

2.     Ilık suda 5 dakika kadar bekletip suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavurun.

3.     Ardından sırasıyla; 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyip karıştırın.

4.     Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.

5.     Salamura asma yapraklarını tezgâhın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına; hazırlayıp, ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın.

6.     Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyin.

7.     Tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın.

8.     Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplayın.

9.     Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde, yan yana dizin. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin.

10. Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.

Taze fasulye pişirirken daha iyi pişmesini sağlayan tüyo! Bu yöntem Fasulyenin erimesi önlüyor Taze fasulye pişirirken daha iyi pişmesini sağlayan tüyo! Bu yöntem Fasulyenin erimesi önlüyor

11. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.

Zeytinyağlı yaprak sarma, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir ve her lokmasıyla sizi Ege'nin serin sularına götürebilir. Bu tarif, asma yapraklarının içinde saklı geleneksel lezzetlerle dolu. Yapımı kadar sunumuyla da ön planda olan zeytinyağlı yaprak sarma, sofralarınızın yıldızı olmaya aday. Şimdi bu eşsiz lezzeti deneme sırası sizde!

Kaynak : yemek.com