Tatlı krizine son verecek, her lokmasıyla sizi mest edecek bir tarif: Şöbiyet! Osmanlı mutfağının bu eşsiz lezzeti, Antep fıstığı ve irmikle birleşerek damaklarda unutulmaz bir iz bırakıyor. Şöbiyet tatlısının tüm püf noktalarını ve tarifini sizler için derledik.

Şöbiyet Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbet için:

  • 2 bardağı su

  • 2 su bardağı şeker

  • 1 dilim limon

İrmikli İç Harcı İçin:

  • 1,5 su bardağı süt

  • 1,5 yemek kaşığı (tepeleme)irmik

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Şöbiyet için:

  • 10 yaprak baklavalık yufka

  • 1 kâse Antep fıstığı

  • 100 gram tereyağı

Üzeri İçin:

  • 1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı

Şöbiyet Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetin Hazırlanışı:

1.     Bir tencereye su, toz şeker ve limon dilimini koyun ve ocakta 15 dakika kadar kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra limon dilimini içinden çıkarın ve bir kenarda soğumaya bırakın.

İrmikli İç Harcın Hazırlanışı:

1.     Süt, irmik ve toz şekeri ocakta muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.

2.     Kıvamı koyulaşınca ve piştikten sonra bir kenarda soğumaya bırakın.

Şöbiyetin Hazırlanışı:

1.     Tereyağını bir tavada eritin ve ilk sıcaklığının geçmesi için biraz soğutun.

2.     Tezgâha 2 kat baklavalık yufkayı serin.

3.     Bir fırça yardımıyla her yerini güzelce tereyağı ile yağlayın.

4.     Üzerine tekrar 2 kat yufka serin. Her aşamada 2'şer adet yufka serip aralarını yağlayıp tekrar 2 kat yufka şeklinde yapılacak. Toplamda 10 adet baklavalık yufka için bu işlemi toplamda 5 kez olacak şekilde tekrarlayın.

5.     Baklavalık yufkaları kare şeklinde 16 eş parçaya kesin.

6.     Pirinç ya da toz Antep fıstığı ve irmikli harcı tezgâhta hazır edin.

7.     Kare yufka parçalarına birer tutam Antep fıstığı ekleyin.

8.     Her birine yarım çay kaşığı kadar irmikli harçtan ekleyin.

9.     Şöbiyetleri üçgen şeklinde tek tek kapatın.

Kuru Mayalı Poğaça Tarifi ile Çay Saatlerinize Lezzet Katın Kuru Mayalı Poğaça Tarifi ile Çay Saatlerinize Lezzet Katın

10. Yağlanmış fırın kabına şöbiyetlerin uç kısmı birbirine değecek şekilde dizin, böylece pişerken açılmayacaklar. Son olarak üzerine kalan tereyağını sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dakika kontrollü olarak ve üzeri kızarana kadar pişirin.

11. Fırından çıkan sıcak şöbiyetlerin üzerine soğuk şerbeti eşit bir şekilde dökün. Oda sıcaklığında şerbetini çekmesi için 1 saat kadar bekletin.

12. Üzerine toz Antep fıstığı serpin.

Şöbiyet tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze uzanan, lezzetiyle büyüleyen bir tatlıdır. İnce baklava yufkalarının arasında Antep fıstığı ve irmikli harcın yer aldığı bu enfes tatlı, şerbetle buluştuğunda ortaya çıkan lezzet şöleniyle damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarifle, sevdiklerinize ve misafirlerinize harika bir tatlı sunabilirsiniz. Şöbiyetin tüm püf noktalarını öğrendiniz, şimdi mutfağa geçip bu nefis tatlıyı hazırlamanın tam zamanı! Misafirleriniz bu eşsiz lezzete bayılacak.

Kaynak: yemek.com

Editör: Haber Merkezi